CRINAN CANAL

CAMPBELTOWN – PORTVADI – CRINAN CANAL

Etter 4-5 døgn på ISLE OF MAN, - som virkelig ble en ny favoritt for oss, - seilte vi i ca. 1,5 døgn rett nord til CAMPBELTOWN i Skottland (vi har etterhvert blitt vant til å seile mye lengre distanser enn tidligere, og 1,5 døgns etapper fungerer utmerket..). Vi er blitt skikkelig fasinert av Skottland, Irland, og Isle of Man, og det har plutselig gått opp for oss at dette jo er godt innenfor en seilbar distanse for fremtidige sommerferier.

 

CAMPBELTOWN  ligger i den syd-vestlige delen av Skottland, i et naturmessig flott og grønt område, - godt egnet for sykling.  Byen har en liten, men koselig marina. Skotter er jo generelt svært hyggelige folk (selv om enkelte dialekter er virkelig vanskelige å forstå) og atmosfæren er derfor god.  Det er 24 timers tilgjengelighet i marinaen til tross for tidevannsforskjellene, men dette gjelder ikke alle steder, - og vi så ikke mindre enn to grunnstøtinger bare på de få dagene vi var der.  I forbindelse med den ene var vi forresten sterkt involvert i en spontan «redningsaksjon» som innebar at vi trakk seilbåten av grunnen ved hjelp av vår dingy med motor og et langt tau festet til båtens mastetopp, - mens en gjeng med andre båteiere sto på kaien og drog i lange tau festet til selve skroget.  Utrolig nok virket denne modellen bra, så båten med en barnefamilie ombord, kom seg etterhvert velberget i havn for kvelden. 

Utenom den koselige lille havnen og de fine sykkelområdene rundt, - er CAMPBELTOWN en søvnig og kjedelig by, som lett kan hoppes over under en seiltur i Skottland..

 

PORTVADI er et lite sted noen timers seiltur nord for CAMPBELTOWN.  Stedet har en fantastisk dypvannsmarina som opprinnelig ble bygget for oljeplattformer.  Vi kom til PORTVADI i et ufyselig regnvær, og med plutselige kastevinder som suste nedover fjellsidene i den trange fjorden (nedre del av Loch Fyn).  PORTVADI Marina har et flott «resort-anlegg», men ellers ingenting.  Som i resten av Skottland er området godt egnet for sykling, og vi hadde en lang og hyggelig sykkeltur til en landsby i nærheten.

 

CRINAN-KANALEN  er en virkelig perle, som bør oppleves!  Den smale kanalen med 15 sluser og 7 NM samlet lengde, - regnes som den mest pitoreske kanalen i Skottland, og er nær 200 år gammel.  Kanalen forbinder de to innsjøene «Loch Fyne» og «Sound of Jura».  Den går gjennom grønne enger med kyr og sauer, og gjennom små sjarmerende tettsteder med hvitkalkede hus og godt bevarte sluseanlegg i stein.  Vegitasjonen  henger ut over kanalen på begge sider, så det virker helt surrealistisk når store seilbåter plutselig kommer seilende rett gjennom åkrer og enger. 

Det er gode sykkelveier langs hele kanalen, og det er lagt ut tre-brygger enkelte steder, som muliggjør stopp og eventuelt overnatting underveis.  Alle slusene er for øvrig manuelle og selvbetjente.  Å lukke og åpne slusene er faktisk veldig tungt, og det er derfor en stor fordel å være 4-5 personer i båten.   Da kan noen kan ta seg av slusene mens andre tar seg av fortøyningene.   Det er også en fordel å ha en båt av begrenset størrelse f.eks. 30-35 fot, og et solid utvalg av fendere er et absolutt «must».

Vi hadde tre flotte dager i CRINAN KANALEN, i strålende sol og klart ikke-typisk-Skottland-vær, - og  vi syklet opp/ned langs kanalen på kveldstid.  Naturmessig var kanalturen en fantastisk opplevelse, men det skal ikke legges skjul på at en 50 fots seilbåt nok er i største laget i denne smale og grunne kanalen.  Vi var bare oss to ombord, og lærte raskt at dette var to for lite.  Vi pustet derfor lettet ut da vi omsider kom ut i åpen sjø igjen, uten skader, og etter å ha fått hjelp til sluse-håndteringen av innleide studenter. 

Om noen få dager skal vi inn i den mye større og lengre CALEDONIEN KANALEN, som binder sammen hele 4 innenlands-fjorder i Skottland.  Denne kanalen er visstnok mye mer moderne enn CRINAN KANALEN, og har hydrauliske, betjente sluser.  Vi har derfor et godt håp om at den neste kanalturen vår skal gå betydelig lettere enn den første.. 🙂

  • CAMPBELTOWN MARINA

  • PORTVADI MARINA

  • BARONESS i SLUSEN

CRINAN CANAL

LOCH NESS - Castle

OBAN – CALEDONIEN CANAL – IVERNESS

OBAN er en liten by som ligger 40 NM nord for CRINAN.  Det var herlig å være ute i åpen sjø igjen etter kanalopplevelsen i CRINAN, og seilturen til OBAN gikk i frisk bris på lens/slør oppover Loch Leich.  OBAN MARINA ligger på barbord side i sundet rett før Dunollie Castle, med OBAN sentrum på styrbord side.  Det går gratis skyssbåt over sundet flere ganger i døgnet. Både marinaen og OBAN sentrum ble hyggelige bekjentskaper, og vi traff flere langturseilere i marinaen som hadde solgt alt de eide, og reist verden rundt.  Slik er jo alltid inspirerende og spennende å høre om..!  OBAN sentrum er sjarmerende med flere koselige uterestauranter, noe det faktisk er få av ellers i Skottland, - visstnok som følge av det ustabile været.

Vi besøkte Dunollie Castle, som har vært hovedsete for Mac Dougall Clanen siden 1100-tallet, og hvor også norske ætter inngår.  Selve borgen er delvis ruin, men byggene ved siden av er moderniserte og nå museum.  Formelt sett er stedet fortsatt hovedsete for klanen, som har flere 1000 medlemmer world-wide.  Fra OBAN  er det kun en 3 timers seiltur til CORPACH som er første/nederste sluse i CALEDONIEN CANAL, - på veg vestover.

CALEDONIEN CANAL er på mange måter et ingeniørmessig mesterverk som ble bygd for hele 220 år siden.  Kanalen er 60 NM lang, har 29 sluser, og inkluderer de 4 innsjøene LOCH LOCHY, LOCH OICH, LOCH NESS og LOCH DOCHFOUR.  Båter opp til 150 ft kan passere gjennom kanalen (Maks. lengde/bredde/dyptgående/mast; 45,7m/10,7m/3,8m/35 m).  Til forskjell fra CRINAN CANAL hvor BARONESS ble litt i største laget, var hele vår tur gjennom CALEDONIEN CANAL en utelukkende positiv opplevelse.  Været var strålende, og det skotske høylandet viste seg fra sin aller beste side.  LOCH NESS med sine flere hundre år gamle sjø-orm-mysterier, - var faktisk den minst spennende delen av turen.  Muligens var det fordi været da ble mer ustabilt med sterk vind i mot.  Underveis i kanalen møtte vi stadig overbygde motorbåter av en spesielt "polstret" type, hvor besetningen ombord som oftest hadde på seg store orange redningsvester.  Vi var blitt advart mot disse fra flere hold på forhånd, da dette er utleiebåter som ofte føres av personer som aldri tidligere har vært i båt.  Det har visstnok skjedd ganske mange episoder med disse i de litt krevende sluse-passeringene.  Enkelte av utleiebåtene hadde faktisk i tillegg med en egen sekkepipe-blåser, - men det er uklart om dette inngikk i leieforholdet eller ikke.

IVERNESS  er en liten havneby som ligger der CALEDONIEN CANAL slutter, - med ca. 47.000 innbyggere.  Vi syklet til byen en kveld fra kanalen, og overnattet i IVERNESS MARINA før overseilingen til ORKNEY.  Sentrum i IVERNESS er ålreit, og byens plasseringen er god for videre seilaser.  Ellers er byen lite spesiell, og mest kent for å være administrasjonsby i den skotske regionen "Highland".

I morgen står vi opp tidlig, og planen er da å seile til KIRKWALL på ORKNEY.  Dette  er en seilas på 120 NM, som vi forventer vil ta ca 20 timer.

  • Dunollie Castle - OBAN

  • CALEDONIEN CANAL

  • CALEDONIEN CANAL

Utleiebåt i CALEDONIEN CANAL - med egen sekkepipe-blåser

  • FAKTA – SKOTTLAND
  • Areal:                           77.933 km2
  • Innbyggere:                   5,2 mill
  • Status:                         Selvstyrt nasjon som inngår i UK. Hovedstad Edinburgh.
  • Språk:                          Engelsk/Skotsk (Gælisk)
  • Geografi:                      Består av den nordlige 1/3 av øyen Storbritannia + 790 øyer
  • Øygruppe-1:                  SHETLAND (20.000 innbyggere, 15 bebodde + 85 ubebodde øyer)
  • Øygruppe-2:                  ORKNØYENE  (20.100 innbyggere, 200 små øyer)
  • Øygruppe-3:                  HEBRIDENE (30.000 innbyggere, 100 bebodde + 400 ubeb. øyer)

FAIR ISLE

ORKNEY – FAIR ISLE – SHETLAND

 

ORKNØYENE; De 120 Nautiske milene fra IVERNESS til KIRKWALL på ORKNØYENE tok nøyaktig 20 timer som tidligere forutsatt. Første halvdel i jevn fin vind på lens/slør, og den siste halvdelen for motor etter at all vind plutselig var forsvunnet.  Vi la til kai i den fine marinaen i KIRKWALL klokken 05.00 om morgenen, og konstaterte da at flere andre norske båter allerede lå fortøyd langs bryggene.

ORKNØYENE har en veldig spesiell natur, med grønne åser, nesten ingen skog, og store langstrakte jordbruksarealer.  Det er flatt terreng og supert for sykling. Det var bra vær det meste av tiden, men i uvær er nok øyene svært forblåste.  Den ene dagen tok vi en åpen 2-etasjers turbuss rundt øyen, og besøkte da blant annet «SKARA BRAE» og «STANDING STONES», som er henholdsvis 5000 og 3000 år gamle unike naturskatter.   SKARE BRAE består av en komplett forhistorisk landsby, som er den best bevarte i hele «Northern Europe».   Landsbyen ligger idyllisk til ved en lang hvit strand på vestsiden av øyen.  STANDING STONES er en stor ring med et 30-talls store bauta-stener, som står for seg selv ute på et åpent jorde.  Det er fortsatt et mysterium hvor steinene kom fra, hvordan de ble reist opp, og hvorfor de står der.  KIRKWALL er en ganske sjarmerende liten by, med veldig tydelige norske relasjoner.  En stor del av innbyggerne har delvis norske forfedre, og er svært opptatt av dette.  Det er derfor «kjekt å være norsk i ORKNEY».

FAIR ISLE;  Fra ORKNØYENE seilte vi nøyaktig 100 NM til SHETLAND.  Det var strålende sol og vindstille den første halvdelen av turen, mens den andre halvdelen gikk med seil i fin bris på slør fra syd-vest.  Omtrent midt mellom ORKNØYENE og SHETLAND ligger FAIR ISLE.  Dette er en liten øy som ligger for seg selv i havet med 25-30 hus og et fugl-observatorium.  Det er svært mye sjøfugl i området, og en særlig stor bestand av Puffins (Lundefugl).  Det er mulig å gå i land på øyen (visstnok plass til 2 seilere i den lille havnen), og vi har fra flere hold hørt at dette skal være en artig opplevelse.  Men av værmessige årsaker valgte vi å utsette dette til en senere anledning. Vi er imponert over naturen i disse områdene, og er fast bestemt på å komme tilbake for å utforske mer, - under fremtidige ferieturer. 

SHETLAND; Vi kom inn til havnen i LEIRWICK kl. 03.00 torsdag morgen, og fikk en «perfekt» plassering i den siste ledige plassen langs flytebryggene.  Både barometeret og den lokale VHF-værmeldingen hadde for lengst meldt om væromslag, og allerede etter ankerdrammen kl. 03.30, merket vi økende vindstyrke, og de første regndråpene.   Da er det alltid bra å være godt forankret i havn!

Planen er nå å utforske SHETLAND en stund, før vi kaster loss på nytt, og setter seil for Fedje og Bergen.  Så langt vurderer vi nok ORKNØYENE som mer spesiell og sjarmerende enn SHETLAND, men muligens vil dette endre seg når solen dukker opp igjen.. J

  • ORKNEY - SHETLAND

  • ORKNEY - STANDING STONES

  • ORKENY - SKARA BRAE

  • ORKNEY - Sykling

  • LERWICK HAVN - SHETLAND

Kommentarer

18.08.2017 20:21

Lars Hovland

Dere er helt fantastiske og for en fortelling som dere har gjort. Vi har virkelig kost med den fine fortellingene og det har hvert så interessant å følge dere dette året, velkommen hjem mvh Majuca

01.09.2017 08:22

Rolf-Erik

Hei,
Takk for hyggelige tilbakemeldinger.
Vi sees på fjorden :)

30.07.2017 21:01

Torbjørn Gjerde

Hei. Imponert over den flotte bloggen, som vi vil lese i detalj når vi er hjemme i Norge igjen. Veldig inspirerende å snakke med dere. Hilsen Bente og Torbjørn, SY Windy - Kirkwall

04.08.2017 18:48

Rolf-Erik

Hei, takk for det. Kjekt å høre om planene deres. God seilas, - når dere kaster loss sydover 😊Rolf-Erik og Marianne