MAHO BAY - ST.JOHN

US VIRGIN ISLANDS (USVI);

USVI er den amerikanske delen av JOMFRUØYENE, og består i hovedsak av de tre øyene ST. THOMAS, ST. JOHN og ST. CROIX.  Alle øyene var tidligere Danske kolonier, og har en sterk historie preget av sukkerproduksjon og slavehandel, - som varte nesten helt frem til 1900 tallet.  Da ønsket Danskene å trekke seg ut, og i 1917 ble øyene solgt samlet for USD 25. mill. til USA, som av strategiske årsaker ønsket å sikre seg en god militærbase med kort veg til Panama-kanalen. 

USVI er i dag selvstyrte øyer, tilknyttet USA, men ikke del av den amerikanske union.  Innbyggerne er formelt sett amerikanere, men uten stemmerett i USA.  For besøkende er alle øyene å betrakte som amerikansk territorium, og Visum eller ESTA-godkjennelse er påkrevet. 

For seilere er det selvfølgelig et unntak; Godkjent ESTA-søknad (som innvilges på nett innen 24 timer) aksepteres kun for turister som kommer med fly eller offentlig båt/cruisebåt.  ESTA gjelder altså ikke for seilere som kommer med egen båt, forutsatt at disse ikke har vært innom amerikansk territorium de siste 30 dagene.  Løsningen ble å seile tilbake til Tortola (British Virgin Island), for deretter å ta en offentlig dagstur-båt tur/retur til den nærmeste USVI-øyen, ST. JOHN, og deretter å seile til ST. JOHN på nytt med egen båt dagen etter.  Da gikk inn- og ut-stempling som en drøm, og 90 dagers oppholdstillatelse ble innvilget på strak arm. 

Masse havskilpadder i MAHO BAY

MAHO BAY

MAHO BAY

STINGRAY i MAHO BAY

IGUANER - ST. CROIX

CRUZ BAY - ST. JOHN

ST. JOHN

Vi hadde en flott 3 timers seiltur fra Tortola til ST. JOHN på slør i jevn og fin vind.  ST. JOHN er den minste av de amerikanske øyene, og den som er mest uberørt.  Nesten hele øyen er nasjonalpark, med kritthvite strender og grønne fjellsider.  På veg til den lille hovedstaden CRUZ BAY på vestsiden av øyen, ankret vi først opp i MAHO BAY, i nord.  Dette er en av de flotteste buktene vi har ligget i hittil, med nydelige strender og turkis vann med 3-4 meters dybde.  Eget anker er ikke tillatt, og besøkende ligger på utlagte boyer, hvor vi betaler USD 30,- pr. døgn gjennom et selvbetjenings system.  Vi lå der i flere dager på veg frem og tilbake, og snorklet blant skilpadder og skater.  I skogen rett bak stranden så vi hjort helt nede ved strandkanten.  Om kveldene så vi flere 1,5 meter lange TARPON fisker på jakt under båten. 

CRUZ BAY er som en liten sørlandsby en knapp time lenger vest, - med et koselig sentrum og et trangt og grunt havnebasseng.  Vi valgte å ankre opp utenfor byen, og tok dingyen inn til sentrum.  Sentrumsbildet her er ikke like preget av dansketiden som ST. THOMAS og ST. CROIX, og minner kanskje mer om en liten, hyggelig amerikansk kystby.  At 90 % av befolkningen kjører JEEP svekker ikke akkurat dette inntrykket.

 

ST. THOMAS

ST-THOMAS ligger bare ca. 1 times seiltur vestover fra ST. JOHN.  Også her seilte vi på slør, med fin og jevn vind fra øst.  ST. THOMAS var allerede under Dansketiden en handelshovedstad, - en slags fristat hvor både sjørøvere og vanlige handlende av alle mulige nasjonaliteter kunne møtes.  I dag er byen kjent for all sin taxfreehandel, - hvor særlig smykker og klokker utgjør mye av omsetningen.  Selve byen er på alle måter svært dansk, med dansk arkitektur og danske gatenavn. Havnebassenget er stort og egen ankring tillates kostnadsfritt.  Derfor ligger det til enhver tid 100-150 båter på svai i bukten, - hvor sjøfly lander og tar av rett bak båtene.  Et svært nytt cruisebåt-anlegg midt i havnebassenget har plass til 3 av de største cruise skipene langs en og samme kai.  Vi lå i ST. THOMAS noen dager, og fikk blant annet med oss en fin byvandring gjennom de danske gatene, og opp de 99 trappetrinnene til «Black Beard Castle».

Black Beard Castle - ST. THOMAS

Cristiansted Castle - ST. CROIX

Cristiansted - ST. CROIX

20 KILOS TORPUNFISK i ST.CROIX

FRIE HØNS - OVERALT i KARIBIEN

ISLAND CAY HOTEL - ST.CROIX

ST. CROIX

ST. CROIX ligger for seg selv 35 NM syd for ST. THOMAS og ST. JOHN, og avstanden gjør at mange seilere ikke gidder å seile 6 timer hver veg for å besøke øyen.  Men det gjorde vi, - og det angrer vi ikke på.  På mange måter er ST.CROIX faktisk den mest spennende av de de 3 øyene.   Vi besøkte CRISTIANSTED BAY, som er hovedstaden.  Denne ligger på nordsiden av øyen, og er fortsatt en nærmest helt Dansk by fra kolonitiden.  Det eneste nye er en fin strandpromenade i tre foran bryggene i sentrum, og et strandhotell på holmen rett utenfor.  CHRISTIANSTED festning som er godt renovert står med sine mange kanoner midt i sentrum, som et monument over kolonitiden. 

Også i CRISTIANSTED ligger seilerne på anker uten noen spesiell form for organisering.  Midtveis til ST. CROIX traff vi på en 15 meter lang spermhval på relativt kort avstand.  Som de andre gangene var det en helt fantastisk opplevelse å se det store dyret rett ved siden av båten.  Dette var for øvrig vårt hvaltreff nr. 9 eller 10 på turen, og den største hvalen vi har truffet på, hittil🙂

 

  • FAKTA – US VIRGIN ISLANDS
  • Areal:                     ST. JOHN 52km2 + ST. THOMAS 83km2 + ST. CROIX 210km2
  • Innbyggere:            ST. JOHN 3000 + ST. THOMAS 48.000 + ST. CROIX 55.000
  • Status:                    Selvstendig – USVI (Unincorporated territory and free port)
  • Språk:                     Engelsk
  • Historie:                 Danske kolonier fra ca. 1670
  • Næring;                  I hovedsak turisme og taxfreehandel

 

 

Vi har nå i løpet av 3 måneder besøkt ca. 20 øyer i Karibien, innenfor det området som kalles «THE LESSER ANTILLES», bestående av øygruppene WINWARD ISLAND, LEEWARD ISLANDS og VIRGIN ISLANDS (Se eget kart under "XTRA-PLANLAGT RUTE"). 

Vi skal nå seile tilbake til ST. MARTIN for å få installert de nye og svært etterlengtede seilene og ny kalesje, - for deretter å seile nordvest-over til PUERTO RICO, DEN DOMINIKANSKE REPUBLIKK og TC-øyene (Turks & Caicos).   I Puerto Rico skal vi plukke opp Kjersti (RE sin datter) som skal være med oss noen uker fremover, - forøvrig hennes 2. opphold ombord. 🙂

15 M SPERMHVAL - PÅ VEG TIL ST. CROIX

PUERTO RICO

Etter et lengre opphold i ST. CROIX, hvor vi blant annet hadde båten på land noen dager for helt nødvendig bunnsmurning og polering (det gror utrolig mye mer i Karibien enn hjemme!), - seilte vi til PUERTO RICO.  Før vi dro hadde vi fått med oss en biltur rundt øyen sammen med våre svenske seilervenner Stefan og Suzanne, og blant annet besøkt «Colombus-Landing» hvor Colombus sies å ha gått i land på 1500 tallet.  I tillegg hadde vi dykket ved revet utenfor Christiansted, og tilbrakt en dag med snorkling ved den fantastiske sandøyen BUCH’S ISLAND.  Førsteinntrykket av ST.CROIX  som den aller fineste av USVI-øyene, var helt klart ikke endret etter dette.

Seilturen fra ST.CROIX  til PUERTO RICO tok 15 timer som  nattseilas.  Vi ankom hovedstaden SAN JUAN på morgensiden.  SAN JUAN ligger på nordsiden av øyen, og innløpet til byen utgjør det eneste ordentlige havnen på hele den nordlige langsiden av øyen.  Selve havnen ligger godt beskyttet inne i sentrum, - hvor seilere kan ligge gratis på anker med store cruise skip oppankret rett utenfor.  Det er for øvrig to marinaer i byen, Club Nautico og San Juan Marina.  Begge ligger i det indre havnebassenget med bare 200 m avstand mellom, og tilbyr både vann og diesel.   Vi plukket opp Kjersti (RE sin datter) i SAN JUAN.  Hun kom med fly fra Norge for å være med på sin 2. etappe ombord.

Inntrykket av både SAN JUAN og PUERTO RICO var veldig positivt, og egentlig langt over forventning.  PUERTO RICO er en fin øy med 4 mill innbyggere, og 1,5 mill av dem bor i SAN JUAN.  Byen har en sjarmerende «Old Town» med koselige gater og hyggelig bymiljø, og en moderne «New Town» med butikker og hoteller.  Begge bydelene er tilsynelatende i god stand og det meste er rent og ryddig.  Et litt artig innslag i havnebassenget er en liten koloni med «Manatee-er» (sjø-kuer).  Manatee-ene som kan minne om en blanding av flodhest og hvalross (riktignok uten støttenner)  kan veie opp til 500 kg, og svømmer rundt blant de oppankrede båtene.  Det er stor lokal fokus på å beskytte denne truede dyrearten.  Vi så en Manatee på rolig svømmetur forbi oss, den ene morgenen da vi drakk morgenkaffe på dekk.

Omtrent 8 timers seilas østover fra SAN JUAN, ligger en fantastisk øy som heter CULEBRA.  Denne øyen som har et par tusen innbyggere, er en virkelig perle med flott natur og fantastiske strender, - herunder FLAMENCO BEACH som er kåret til den 2. beste stranden i verden.  Vi tilbrakte noen fine dager på CULEBRA, som forøvrig er et paradis for dykking og snorkling. 

Som følge av stadige forsinkelser når det gjelder leveransen av nye seil og ny kalesje, har vi bestemt oss for å droppe Den DOMINIKANSKE REPUBLIKK og TUCKS & CAICOS-øyene, og isteden seile tilbake til USVI og BVI for å tilbringe de siste ukene der før overseilingen til Bermuda 1. mai.  Litt dumt, men snart 4 ukers forsinkelse fra Elvstrom-Sails i Frankrike og høy grad av «Manjana-oppfølging» fra den lokale agenten i Guadeloupe, har gjort dette nødvendig.  Tross alt har vi likevel fått med oss mer enn tjue av øyene i Karibien. Vi ønsker alle som følger oss på bloggen en riktig god påske!!🙂

 

FAKTA – PUERTO RICO

  • Areal:                     9.104 km2
  • Innbyggere:             3,4 mill
  • Status:                    Selvstendig stat underlagt USA – (Unincorporated territory and free port)
  • Språk:                     Spansk 95%/Engelsk 5%
  • Historie:                 "Oppdaget" av Colombus i 1493. Senere invadert av Frankrike, Holland, UK og senere                                    Spania i 4 år-hundre til 1898. Underlagt USA fom 1917. Egen grunnlov 1952.
  • Næring;                  Produksjon (Tekstil/Farmasøytisk/Elektro etc) + Service industri (Finans/ Eiendom/Forsikring)

 

 

Flamenco Beach, Culebra - KJERSTI

Culebra v/Puerto Rico

Flamenco Beach - KJERSTI

Puerto Rico

Manatee-er San Juan (Illustrasjon)

Easy Life - Karibien-1

Easy Life - Karibien-2

Easy Life- Karibien-3

Cola & Rum - KJERSTI

San Juan - New Town

Båtpuss - ST.CROIX - FØR

Båtpuss - ST.CROIX - ETTER

BUCH's ISLAND - ST. CROIX

Botanisk hage - ST.CROIX - Stefan og Suzanne

SAN JUAN - Sentrum

Kommentarer

12.04.2017 05:44

Cathrine

God påske til dere begge! 💛 Veldig kjekt å lese reisebrev - fantastiske opplevelser dere skildrer!

12.04.2017 04:34

Signy & Helge

God påske til dere🐥Vi er i samme tidssone nok en gang. Helge & Signy

11.04.2017 16:42

Elin A

Ha en riktig fin og god påske. Hilsener fra Elin A

11.04.2017 14:27

Sissel

Så kjekt å følge dere!!! NYT turen videre & ha en FLOTT påske - første (??) uten fjell, ski ⛷ og Kvikklunsj 😉!! Sender en påskeklem over Atlanterhavet til dere 😘

11.04.2017 07:33

Sissel og Arve

Såååå kjekt å følge med dere på eventyrreisen deres 😊 Ta vare på hverandre, nyt øyeblikkene. Vi er på Geilo i første del av påsken. På onsdag er det hjem til båtpuss, og sjøsetting. God påske 🐣

30.03.2017 14:07

Arve Bjørndal

Hei! Hadde besøk av din søster Anne i går, Rolf-Erik:) Svært artig å høre om turen i Karibien, og at jeg har en mulighet t å seile m dere den 10.mai t Azorene! Flotte bilder!

11.04.2017 14:52

Rolf-Erik

Hei Arve,
Så ikke meldingen din før i dag. Fint om du sender noen ord om deg selv på Mail, sådan vi snakkes deretter😊

23.03.2017 17:12

Jan F

Flotte bilder og å få filmet hvalen var jo et scoop. Artig med "de danske" øyene

17.03.2017 19:16

Anne

Fantastisk syn!