Solnedgang - Biscaya

BREST - BISCAYA  -- 27.08.16

Vi seilte fra ROSCOFF til BREST mandag morgen, - en fin seilas på 61 nm.  Gikk for motor de to siste timene med tidevannet rett i mot, - en motstrøm på over 5 knop (!). BREST er siste havn før BISCAYA, og mange langturseilere ligger lenge her for å reparere utstyr og for å vente på været.  Det er to gode havner i BREST med stor kapasitet, og et hyggelig sentrum.  Vi var imidlertid ivrige etter å komme avsted, og "slapp" med et ekstra liggedøgn i BREST.

 

BISCAYA:  

Det er mange nifse skildringer om lunefulle BISCAYA, hvor bølger fra et stort og dypt hav (4000 m havdyp), møter svært grunne områder nær land, og skaper store og krappe bølger utover i bukten. Noen av skildringene er nok riktige, mens mange nok er fra før de gode værmeldingstjenestene  ble utviklet.  Men det er selvsagt svært viktig å planlegge godt, og ikke ta noen sjanser.  Vi var derfor litt små-nærvøse da vi bestemte oss for å seile rett over bukten (3 døgn i åpent hav), - heller enn å seile langs kysten inne i bukten.  Dette ville tatt mye lengre tid, og ville gitt stor sjanse for at vi ble liggende værfast flere steder.  Statistisk sett er det nemlig gunstigst å krysse BISCAYA før 15. august,  i forhold til mulige stormer. Dette var også vår opprinnelige plan, og en ytterligere utsettelse kunne blitt vanskelig.  Nå var dessuten værmeldingene gode, med varsler om stabil vind fra nordvest i flere dager.

VÆRMELDINGER:

Værmeldingstjenester er forøvrig blitt en STOR ting for oss, og et opplagt samtaleemne når vi treffer andre langturseilere, - uansett nasjonalitet.  Vi laster ned såkalte "Grib-files" fra nettet (Igrib/Zgrib) som viser både vindstyrke og vindretning time for time for opptil 10 dager fremover, med relativt stor nøyaktighet.  I tillegg laster vi ned tilsvarende filer fra Seatronics og Windity, som vi sammenligner med, - samt langtidsvarsler fra Yr og Storm.  De to sistnevnte mest som en kurositet, - for her er det mye rart!

HAVKRYSSINGEN:

Vi kastet loss kl 08.00 onsdag morgen, og brukte nøyaktig 3 døgn på overfarten (338 nm), og deretter 1/2 døgn på å seile til A CORTUNA, et stykke nede på Spanias nordkyst, - hvor vi ankom lørdag ettermiddag.  Vi hadde faktisk medvind hele vegen, og seilte hovedsakelig på slør i lange sikk-sakk for å unngå å seile platt lens (vind rett bakfra) som jo går saktere og som er slitsomt over store avstander.

Selve havkryssingen gikk fint, men store havdønninger gjorde at Marianne dessverre ble sjøsyk, til tross for piller, armbånd og nåler, - og hang over rekken noen ganger underves.  Men hun er tapper og tar seg imponerende raskt inn igjen.  Når vi seiler med bare oss to ombord, er likevel sjøsyke en ekstra utfordring, og ror-vaktene blir derfor ekstra lange for "øvrig personell". Autopiloten "Frida" er derfor uunnværelig, selv om en av oss likevel til enhver tid  sitter til rors og passer på.

Det er en helt spesiell stemning når du befinner deg alene på havet milevis fra land, og med 4000 meter sjø under kjølen.  Særlig er dette merkbart om natten.  Det er faktisk stummende mørkt i nesten 8 timer pr. døgn, og det eneste du ser i det intense mørket, er det kritthvite skummet på de nærmeste bølgetoppene.  Samtidig er suset fra vind og seil relativt kraftig, og forsterkes av plutselige drønn fra store bølger som brytes.  Det var klar-vær og fantastisk stjernehimmel to av nettene.  På ett tidspunkt trodde rorvakten plutselig at et redningshelikopter hang rett over båten, - men det ble raskt konstatert at det bare var topplanternen som var blitt tent, og som lyste opp vindpilene langt der oppe i mørket..

I stummende mørke er radar og AIS helt nødvendige hjelpemidler.  Vi har kollisjonsvarsler på AIS, som piper kraftig hvis/når et annet fartøy skulle være i nærheten.  Alarmen slo ut en gang underveis.  I tillegg så vi svake lys fra et par tre andre båter som vi fanget opp på radaren på svært lang avstand.  Kollisjon med sovende hval er kanskje likevel det vi frykter mest.  Det er ikke opplagt at en hval fanges opp på radaren (selv om vi riktignok noen ganger fikk kraftige radar-utslag som ikke var båter..).  Slike kollisjoner har skjedd tidligere med uheldig utfall både for hval og båt, - men heldigvis ikke ofte.

Vi så forresten hvaler 4 ganger underveis.  Alle på lang avstand.  Hvalene ligger helt i/under overflaten og på avstand ser vi bare søylene av vann og damp som små hvite vulkan-utslipp som henger i luften noen sekunder.  I tillegg til hvalene har vi flere ganger hatt følge av delfin-flokker.  De suser foran baugen, og under båten, og er tydelig nysgjerrige.  Da vi hadde båten på slippen rett før vi dro, malte vi den lys grå under.  En annen seiler påstod at denne farven ville tiltrekke hvaler.  Vi trodde dette var en spøk, men når vi ser delfinenes opptreden, er vi ikke helt sikre lenger...🙂 

  • IGRIB - Værmeldinger

  • Kveldstemning i Biscaya

  • Hvaler i sikte (langt hold)

DELFINER!

HJERTESUKK - INTERNETT

Vi har nå vært innom i overkant av 20 havner i Europa, - hvor alle annonserer fri  internett tilgang. Samtlige av disse uten unntak har enten vært helt defekte, eller så ustabile/saktegående at de i praksis ikke har kunnet benyttes.

Alle langturseilere sliter med dette, og selv en enkel blogg-oppdatering blir en tidkrevende prosess.   Derfor har vi f.eks. ikke prioritert å besvare alle de hyggelige blogg-kommentarene vi har fått.  Internett på kaffebarer  (også disse er ofte svake/ustabile) blir løsningen i tillegg til utstrakt bruk av 4G.

Vi synes dette er en helt utrolig problemstilling i 2016, og er svært åpne for gode tips!

A CORUNA - CORME - PORTOSIN -- 05.09.16


A CORTUNA  viste seg å være en veldig sjarmerende småby i Nord Spania, med flott havn, koselig sentrum, smale steingater, og gode strender.  En hyggelig strandpromenade kan benyttes for joggere (!)  og utvalget av små fortausrestauranter er enormt.  En del av sentrum er betegnet "Gamle byen" med gater og bygninger fra 1600 og 1700 tallet.  En god del langturseilere tilbringer en uke eller to i A CORTUNA etter Biscaya, - men ut over dette, virker det som om antallet turister er begrenset.  Vi lå 6 døgn i A CORUNA, og vurderer denne byen som best hittil, og et mye mer attraktivt reisemål enn de tradisjonelle "Syden destinasjonene".  Kan derfor absolutt anbefales!

CORME ligger 35 nautiske mil syd for A CORUNA.  CORME er en liten fiskelandsby, helt uten sjarm, og med små blokkbygninger fra 50 tallet samt nyere leilighetsbygg som ikke er tatt i bruk  etter krisen for 5 år siden.  Naturmessig er stedet imidlertid veldig fint, med 2 flotte strender og masse grønn vegitasjon.  Det er ingen marina i CORME, og seilere ligger på anker i bukten.   Vi lå i CORME i 2 døgn, - hvorav det siste fordi det skulle være hippi-festival i byen, med fest og konsert i en grotte på stranden.  Strandfesten var hyggelig og vi traff flere andre seilere fra UK, Danmark og Sverige.  Men konserten var mildt sagt amatørmessig og bråkete, og varte til kl 09.00 neste morgen.  Det ble ikke mye søvn på noen av seilerne som lå oppankret rett utenfor grotten/stranden!

PORTOSIN ligger ytterligere 56 nautiske mil lengre syd, - også denne byen en fiskelandsby, -noe større og en hel del mer sjarmerende enn CORME.  Denne delen av Nord Spania betegnes DØDENS KYST, på grunn av skjær og tåke.  Og etter en strålende dag på sjøen kom faktisk tåken veltende den siste timen før PORTOSIN, så vi måtte bruke radar for å finne inngangen til moloen.  Havnen i Portosin er kjent for å være veldig bra, med  "Real Club Nautico" og egen seiler-restaurant i marinaen.  Deler av selve bysentrum er kjedelig, men strendene er fantastiske og omkretset av grønne åsrygger.  Såvidt vi kunne se var det ingen hoteller i byen, så seilerne er nok de eneste turistene.  Vi hadde et hyggelig opphold i PORTOSIN, men byen er nok neppe et reisemål for andre enn seilere på veg syd- eller nordover🙂

 

 

  • Stranden i CORME med S/Y Baroness oppankret utenfor

  • Havnen i PORTOSIN

  • Kayakkene tatt i bruk i CORME

Sentrum A CORUNA

Fortausrestaurant i A CORUNA

Sentrum i A CORUNA

Stranden i A CORUNA

Gamlebyen i A CORUNA

ISLAS CIES (Nasjonalpark)

ISLAS CIES  - VIANA DO COSTELLO - LEIXOS -- 10.09.16

Etter noen fine dager i PORTOSIN seilte vi sydover ca 45 nm til VIGO, - rett før grensen til Portugal.  Isteden for å seile inn til selve byen, kastet vi anker ved noen fantastiske øyer som kalles ISLAS CIES.  Vi oppdaget disse ved en tilfeldighet, og det viste seg at området er etablert som en nasjonalpark hvor  det egentlig kreves spesiell tillatelse for å gå i land.  Dette oppdaget vi heldigvis først dagen etter..  Nydelige hvite strender, hvor hurtigbåter bringer ut 100-vis av badegjester hver dag fra VIGO.  Da siste båt hadde reist tilbake om ettermiddagen, lå vi bare 6 seilere igjen i bukten. Dessverre blåste det opp til kuling på kvelden, så vi fikk virkelig testet våre to ankere!  Ankerne holdt, men det ble en urolig natt..

Fra ISLAS CIES dro vi neste dag over grensen til Portugal, og ankret opp i den lille havnen VIANA DO CASTELLO.  Her var det en veldig koselig "Old City" med trange stengater og gamle bygg som jo er typisk for Portugal.  Bortsett fra lange siestaer og generelt svært rolig tempo, er Portugal et fascinerende land, med mye spennende gammel kultur som vi har store forventninger til.  Oppholdet i VIANA ble en god start i forhold til dette.  Det ble forøvrig avholdt  "World Robotic Sailing Championship" i havneområdet akkurat da vi var der, hvor menn i alle aldre fra mange land (så ingen kvinner) konkurrerte med avanserte radiostyrte modellbåter.  For de av oss som ikke ante at det ble arrangert verdensmesterskap i slikt, var dette en artig opplevelse. 

Etter to netter i VIANA dro vi videre sydover ca. 35 nm til LEIXOS, - den havnebyen som ligger nærmest Porto.  Porto som er Portugals nest viktigste by, ligger relativt langt oppe i elven Duoro, - som er grunn og med minimale ankringsmuligheter.  Derfor velger de fleste seilere å ankre trygt opp i LEIXOS og ta tog til Porto.  Dette er også vår plan🙂 

Stranden i LEIXOS

Stranden i CIES

World Robotic Sailing Championship

Hunder i alle raser og størrelser

Kajakktur i Portosin

PORTO - SAO JACINTO/(RIA DE AVEIRO) - FIGUEIRA DA FOZ -- 16.09.16

PORTO er definitivt en slags kulturhovedstad i Portugal, med et stort antall godt bevarte bygninger fra helt tilbake til14- og 15-hundre tallet (hva har vi egentig i Norge fra den tiden?). Selve byen ligger et stykke oppe i elven Douro, og er blitt ganske mye "turistifisert" de siste årene, med gondolbaner, elvebåter og sikkert 1000 restauranter.  Unge gutter gjør korsets tegn før de hopper fra den 30 m høye broen, til jubel fra utenlandske turister som putter noen mynter i hatten som sendes rundt etterpå.  Det vrimlet av turister da vi var på besøk, men vi fikk vel med det meste likevel, - inkludert den obligatoriske portvinseminaret m/prøvesmaking.

Fra LEIXOS/PORTO seilte vi videre til SAO JACINTO som ligger 40 nm lenger syd i området RIA DE AVEIRO.  Dette er en liten ferieby uten ordentlig marina, men hvor besøkende ligger på anker innenfor en molo sammen med 30-40 mindre fiskebåter.  Vi var kun to seilbåter oppankret i bukten da vi overnattet i SAO JACINTO.

Fra SAO JACINTO seilte vi videre til FIGUEIRA FOZ, som ligger ytterligere ca 40 nm lenger syd. Dette er en hyggelig liten by, med en liten men bra marina, - som ligger omtrent midt i byen. Også her her det en relativt godt bevart "old town" med butikker og restauranter som tilbyr god mat til relativt rimelige priser. FIGUEIRA FOZ er absolutt verdt et besøk.🙂

 

STANGFISKE-PARDOKS:

Et interessant fenomen som har fulgt oss på hele reisen hittil, er antallet fiskere og omfanget av stangfiske.  I alle havner vi besøker står det drøssevis av fiskere med masse stenger og utstyr, - som fisker fra tidlig morgen til sent på kveld.  Enkelte steder som i Brest var antaller mer enn 100 (!), mens det andre steder kun er noen få.  Det vrimler av fisk i store stimer rundt båten og i havneområdene, - men vi ser nesten aldri noen som får fisk! Dette til tross, er utstyrsnivået ganske imponerende.  Størst var dette i VIANA hvor fiskerne hadde 8-10 stenger hver, med egne polstrede kofferter, stativer og små sitte-tårn med stangholdere.  Til og med for en som selv opp gjennom tiden har brukt en liten formue på laksestenger, ørretstenger og havfiskeutstyr (og som heller ikke får fisk), - er det vi har sett her faktisk i en helt annen divisjon🙂

 

Gaterestaurant i Porto

Strandpromenade i Leixos

Portvinseminar i Porto

På anker i Sao Jacinto

Kinesere + Selfistang, - Nå også i Porto

Kveld på stranden i NAZARE

NAZARE -- BERLE-nga -- PENICHE -- CASCAIS -- 24.09.16

Vi hadde en flott seiltur på ca 40 nautiske mil fra FIGUEIRA FOZ til NAZARE, på slør i stekende sol, og med vind fra nord.  Det har vært utrolig jevn vind den siste tiden, og vi seiler gjerne 5-6 timer på ett og samme slag.  Vindstyrken kunne riktignok med fordel ha vært noe høyere, men med jevn vind og sol og varme, er det jo ikke så aller værst likevel..

NAZARE; er en liten koselig ferie-/fiskelandsby med ca 16.000 innbyggere, og to små båthavner.  Inneholder ikke de helt store arkitektoniske perlene kanskje, men har en flott bystrand, koselig bebyggelse, greie butikker og masse restauranter.  Portugiserne er forøvrig svært gjestfrie og positive, og NAZARE er av oss vurdert som en super ferieby som vi gjerne besøker på nytt!  Vi traff forresten en finne og et par fra Orkenøyene, som begge hadde slått seg ned med sine respektive seilbåter i byen, -  på varig basis..

BERLE-nga; Fra NAZARE seilte vi videre ca 30 nm sydover til PENICHE.  Også denne turen var i flott sol og på slør hele veien.  Som vanlig seiler vi langt ute i havet, og kan bare innimellom skimte kysten av Portugal i øst.  Utenfor PENICHE ligger en nydelig øy som heter  BERLENGA, med et stort fyr, og et gammelt kloster fra 1500 tallet.  Klosteret er egentlig en borg med tårn og skyteglugger, som monkene bygget opp i ren forbannelse over utallige plyndringer som de var blitt utsatt for av  pirater opp gjennom tidene.  Vi var fasinert både av øyen og navnet, og håpet egentlig å overnatte der ute.  Men etterhvert kom vi til at  det nok ble for risikabelt å ligge på anker langs klippene utenfor det gamle klosteret.

Istedet seilte vi inn til PENICHE, som er en litt større by med 28.000 innbyggere, også denne i stor grad basert på fiske, samt turister.  Koselig by, men ikke på langt nær  så sjarmerende som NAZARE.  Vi lå flere i bredden i den lille båthavnen, og skvulpet store deler av natten som følge av de mange små fiskebåtene som gikk inn og ut i tide og utide.  Forøvrig treffer vi oftere og oftere de samme langturseilerne i slike havner, - som alle er på veg sydover.  Det er ganske gøy, og vi blir hele tiden kjent med nye folk i andre båter fra mange forskjellige land. Flere av disse har krysset de store havene tidligere, og har mange gode tips for oss "førstegangs seilere".

 

 

 

  • Havneområdet i CASCAIS

  • Stort surfemiljø i PENICHE

  • Sardiner i NAZARE

CASCAIS;  Vi kastet loss torsdag morgen og seilte 52 nm sydover fra PENICHE til CASCAIS, som omtales som "Portugals Riviera".  CASCAIS er en forstad til LISBOA med 206.000 innbyggere, og er en av de rikeste kommunene i Portugal.  Byen har vært benyttet som feriested blant annet av den Portugisiske kongefamilien, og har røtter tilbake til 1200 tallet, da stedet var et underbruk til byen Sintra lengre nord.  

Kontrasten da vi kom til CASCAIS var veldig stor i forhold til de tidligere besøkte fiskelandsbyene, og både havnen, (og ikke minst havneavgiften på 57 EUR pr natt)  og omgivelsene rundt, - bærer preg av at dette er et "hot" feriested for folk med penger.  Men bortsett fra høy "Porchefaktor" og store seilbåter, er det virkelig et kjempeflott område, med fin natur, koselige gater og masse kulturelle skatter.🙂

Byborgen i Figueira Foz

Tractions Sans Frontieres - NAZARE

Bymurer i CASCAIS

Byborgen i PENICHE

CASCAIS

Kommentarer

24.07.2019 07:54

Pål Nordhagen

shipOhoi jeg sitter i båten og fantaserer om alt dere skriver om ,har kjøpt meg en Bavaria 38 og jeg bruker vinteren til å klar gjøre båten ut å inn så jeg er opptimalt klar for å reise 2020

27.09.2016 08:22

Sissel knudsen

Så utrolig inspirerende! Jeg har ALDRI seilet - så jeg lurer jo på " kan dette være trygt"?? Keep safe and have fun - imponert!

24.09.2016 18:21

Sissel

Det er så kjekt å få "være med" dere på turen!! Gleder meg til hvert nytt "kapitel" i reisebeskrivelsen

21.09.2016 17:56

Elin

Hei, utrolig kjekt å følge dere. Flotte skildringer. Fortsatt god tur, og kjempehilsener fra alle på klubben. Marianne hadde virkelig laget superflott og kjempegod mat.

06.09.2016 16:54

Sissel og Arve

Tøft å legge ut over Biscaya. Vi syntes selv det var en utfordring. Dere er dyktige, og vi gleder oss over de kjekke oppdateringene fra turen deres.

03.09.2016 20:14

Rune H

Kjempekjekt å lese om seilasen deres!! Detaljert og spennende! Dette kan jo bli en bok til slutt..😁

29.08.2016 18:52

Anne

Jomenn er dere tøffe! Bra du holder ut sjøsyken, Marianne. Lykke til videre, begge to.